Stephen Hawking (1942-2018)

Deze week overleed de bekende Britse natuurkundige Stephen Hawking. Hawking leverde talloze bijdragen aan de kosmologie en de theorie van zwarte gaten, en was daarnaast een groot wetenschapspopularisator. Zijn leven en werk werden in de media deze week uitgebreid besproken; we geven een overzicht van de mooiste eerbetonen.

Stephen Hawking (1942-2018)Foto: Philip Waterson, LBIPP, LRPS.

Op een site als The Quantum Universe, met als thema theoretische natuurkunde, komt het werk van Hawking natuurlijk vaak ter sprake. Met name in ons dossier over zwarte gaten werd zijn werk aan de straling die die hemellichamen uitzenden, en de daaruit volgende paradox over het al dan niet verdwijnen van informatie uitgebreid beschreven. Over die informatieparadox sloot Hawking in 1997 een beroemde weddenschap af – een weddenschap die hij in 2004 naar aanleiding van resultaten in de snaartheorie opgaf. Maar Hawking was geïnteresseerd in meer dan alleen zwarte gaten: hij werkte ook aan de theorie van het ontstaan van het heelal en was geïnteresseerd in futuristische projecten over robots en het reizen naar andere sterren.

Nederlandstalige links

In de Nederlandstalige media was de afgelopen dagen veel aandacht voor het leven en werk van Hawking. We geven hieronder een overzicht van mooie links. Compleet zal dat overzicht ongetwijfeld niet zijn; mist u een mooi artikel of filmpje, laat het ons dan vooral weten.

Geschreven overzichten:

Beeld/geluid:

Internationale links

Ook internationaal werd natuurlijk veel aandacht besteed aan het leven en werk van Hawking. Hier zou een compleet overzicht zeker onmogelijk zijn, dus we selecteerden enkele mooie bijdragen:

Het moge duidelijk zijn: Stephen Hawking wist met zijn beslist niet eenvoudige werk toch velen te bereiken en te inspireren. Hij zal zowel als wetenschapper als als popularisator gemist worden.