MaterieRanden detecteren met de lichtsnelheid DoorMarcel Vonk4 minNatuurkundigen hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee op een extreem energiezuinige en ultrasnelle manier randen van afbeeldingen kunnen worden gedetecteerd.
MaterieEen kristal zonder regelmaat DoorAmber Visser14 minToen Daniel Shechtman in 1982 beweerde een kristal met een vijfvoudige symmetrie te hebben ontdekt, stuitte hij op ongeloof en zelfs spot. Bijna drie decennia later werd zijn ontdekking echter bekroond met de Nobelprijs voor Scheikunde.
Serie: Nutteloos of NobelprijsMaterieDronken wormen die je laten nadenken DoorTess HeeremansDeel 718 minDronken wormen zijn waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je aan natuurkunde denkt. Toch kun je met dronken wormen natuurkundeonderzoek doen – en voor Tess Heeremans zette dat onderzoek haar leven volledig op zijn kop.
MaterieNatuurkunde uitleggen met een dans DoorSarah Jansen6 minWetenschappers van de Universiteit van Californië – San Diego bedachten een dans om uit te leggen wat topologische isolatoren zijn. Met slechts enkele eenvoudige bewegingen en een aantal heldere instructies, visualiseert de dans het gedrag van deze bijzondere materialen.
MaterieKan je je kerstboom horen? DoorJosé Dupont8 minVoor een onderzoekspracticum “fotografeerden” José Dupont en een vriendin kerstbomen door middel van geluidsgolven. Een toepasselijk onderwerp voor het laatste QU-artikel van 2024!
MaterieHoe weet ik dat de aarde draait? DoorJosé Dupont4 minWat gebeurt er als je op een draaiende schijf zit en een bal gooit naar de persoon tegenover je? En wat gebeurt er als je vanaf een hoge toren een bal laat vallen? In beide gevallen is er sprake van het corioliseffect – en daarmee kun je zelf vaststellen dat de aarde draait!
MaterieDe siësta van de solo-cel DoorMarcel Vonk6 minTe veel van het goede is helemaal niet goed. Levende organismen houden van zonlicht – ze hebben het zelfs nodig om in leven te blijven – maar ze vermijden licht dat té fel is. Maar hoe gaan niet-bewegende eencellige organismen om met te intens licht?
MaterieNobelprijs voor kunstmatige intelligentie DoorSarah Jansen10 minOver enkele dagen wordt in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde uitgereikt aan John Hopfield en Geoffrey Hinton, voor hun onderzoek naar kunstmatige neurale netwerken. Hoe werken zulke netwerken, en wat hebben ze met natuurkunde te maken?
MaterieEen natuurkundige adventkalender DoorPim van den Heuvel4 minHet YouTubekanaal Physics in Advent publiceert jaarlijks een natuurkundige adventkalender: voor elke dag van 1 t/m 24 december een eenvoudig natuurkundig experiment dat je zelf thuis kunt doen.