MaterieKan je je kerstboom horen? DoorJosé Dupont8 minVoor een onderzoekspracticum “fotografeerden” José Dupont en een vriendin kerstbomen door middel van geluidsgolven. Een toepasselijk onderwerp voor het laatste QU-artikel van 2024!
MaterieHoe weet ik dat de aarde draait? DoorJosé Dupont4 minWat gebeurt er als je op een draaiende schijf zit en een bal gooit naar de persoon tegenover je? En wat gebeurt er als je vanaf een hoge toren een bal laat vallen? In beide gevallen is er sprake van het corioliseffect – en daarmee kun je zelf vaststellen dat de aarde draait!
MaterieDe siësta van de solo-cel DoorMarcel Vonk6 minTe veel van het goede is helemaal niet goed. Levende organismen houden van zonlicht – ze hebben het zelfs nodig om in leven te blijven – maar ze vermijden licht dat té fel is. Maar hoe gaan niet-bewegende eencellige organismen om met te intens licht?
MaterieNobelprijs voor kunstmatige intelligentie DoorSarah Jansen10 minOver enkele dagen wordt in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde uitgereikt aan John Hopfield en Geoffrey Hinton, voor hun onderzoek naar kunstmatige neurale netwerken. Hoe werken zulke netwerken, en wat hebben ze met natuurkunde te maken?
MaterieEen natuurkundige adventkalender DoorPim van den Heuvel4 minHet YouTubekanaal Physics in Advent publiceert jaarlijks een natuurkundige adventkalender: voor elke dag van 1 t/m 24 december een eenvoudig natuurkundig experiment dat je zelf thuis kunt doen.
MaterieHoe maak je de ideale schokdemper? DoorMarcel Vonk6 minBij een botsing kreukelt de voorkant van een auto zodat passagiers niet de volledige impact voelen. Onderzoekers hebben nu een unieke schokdemper voor dit soort levensreddende toepassingen gemaakt: een ‘metamateriaal’ dat stijf maar licht is en efficiënt en herhaaldelijk schokken kan absorberen.
MaterieDe computer als dronken creatieveling DoorSimon Ilić8 minDe natuurkunde is vaak inspiratie voor kunstmatige intelligentie – zoals ook blijkt uit de recente Nobelprijzen. Gastauteur Simon Ilić legt uit hoe het natuurkundige begrip diffusie te maken heeft met generatieve AI, zoals Dall.E en Stable Diffusion.
MaterieDe temperatuur van kleur DoorMarcel Vonk2 minAls je in de camera op je telefoon de kleur van de foto wilt aanpassen, doe je dat vaak door een temperatuur in Kelvin op te geven. Wat hebben kleur en temperatuur met elkaar te maken?
MaterieDe natuurkunde van het breien ontrafeld DoorAmber Visser8 minBreien is niet alleen een leuke hobby, er zit ook boeiende natuurkunde achter. De eigenschappen van de gebreide stof worden bijvoorbeeld niet alleen bepaald door de soort draad waarmee gebreid wordt, maar ook door de manier waarop je breit.