Afbeelding 1. De Solvay-conferentie.Screenshot uit de BBC-documentaire met een ingekleurde versie van de beroemde foto van de Solvay-conferentie uit 1927. Marie Curie zit op de voorste rij, naast Lorentz en Einstein.
Het lijstje van bijdragen van Marie Curie aan de wetenschap is beslist indrukwekkend te noemen. Ze is natuurlijk vooral bekend om haar rol in de ontdekking van de radioactiviteit, en in het ontwikkelen van de theorie rond dat verschijnsel. Daarbij ontdekte ze terloops ook nog twee nieuwe elementen: radium en polonium.Ze ontwikkelde technieken om radioactieve materialen te maken, onderzoeken en toepassen – toepassingen die bijvoorbeeld ook in de medische wereld een belangrijke rol spelen.
Door haar prestaties werd Marie Curie ook een van de meest gelauwerde wetenschappers uit de geschiedenis van de natuurkunde. Niet alleen was ze de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar – ze is ook de enige persoon die die prijs voor twee verschillende wetenschappen, natuurkunde en scheikunde, wist te winnen. (Voor de feitjesliefhebbers: er zijn nog drie andere dubbele Nobelprijswinnaars. Linus Pauling won de prijzen voor de scheikunde en de vrede; John Bardeen won tweemaal de natuurkundeprijs, en Frederick Sanger won tweemaal de prijs voor de scheikunde.)
In 2013 maakte de BBC een mooie documentaire over het leven en de ontdekkingen van Marie Curie. Die documentaire is ook op Youtube terug te vinden – wie nog veel meer over deze fascinerende wetenschapper wil weten kan hem hieronder terugkijken.