DeeltjesOp weg naar foutloze quantumcomputers DoorSophie Schot2 minGoogle maakte recent bekend dat de nieuwe quantumchip “Willow” extreem goed en vooral foutloos quantumcomputer-berekeningen kan doen. Wat betekent dat precies, en wat is een quantumcomputer nu eigenlijk?
DeeltjesHet Stern-Gerlach-experiment DoorJildou Hollander12 minAan het begin van het quantum-jubileumjaar 2025 kijkt Jildou Hollander terug op een belangrijk experiment in de ontwikkeling van de quantumtheorie: het Stern-Gerlach-experiment, waarmee het verschijnsel quantumspin ontdekt werd.
DeeltjesDe dichter onder de deeltjes DoorMarcel Vonk2 minBegin oktober zond de NPO de documentaire ‘Neutrino’ uit. De documentaire volgt het neutrino-onderzoek dat zich onder de Japanse berg Ikeno afspeelt, zowel vanuit het gezichtspunt van de wetenschappers als dat van de lokale bevolking.
DeeltjesMoet de quantumtheorie aangepast worden? DoorJosé Dupont18 minHet meetprobleem is een raadsel over de vraag hoe we de voorspellingen van de quantummechanica precies moeten interpreteren. Zogeheten “objective collapse-theorieën” proberen dit probleem op te lossen door de quantumtheorie op een slimme manier een klein beetje aan te passen.
DeeltjesNieuw priemgetal ontdekt! DoorJildou Hollander12 minEr is een nieuw grootste priemgetal ontdekt! Hoewel… eigenlijk is het noch nieuw, noch het grootste – maar het is wel interessant. Hoe gebeurde de ontdekking, en hebben de in de wiskunde zo belangrijke priemgetallen ook iets met natuurkunde te maken?
DeeltjesDe kracht van symmetrie DoorStathis Vitouladitis4 minOp 20 september verdedigde UvA-promovendus Stathis Vitouladitis op zijn proefschrift “Topological aspects of the gapless and the gapped”. In het proefschrift beschrijft hij de bijzondere kracht van symmetrieën – en generalisaties daarvan – in de theoretische natuurkunde. In dit artikel vat Stathis zijn werk kort samen.
DeeltjesEen doorbraak in de deeltjesfysica DoorSarah Jansen4 minEnkele weken geleden werd bekendgemaakt dat wetenschappers bij CERN een extreem zeldzaam deeltjesverval hebben gemeten. Deze bijzondere observatie kan de deuren openen voor onderzoek naar nieuwe natuurkunde.
Serie: PodcastsDeeltjesDe Quantuuuuhhm podcast DoorMarcel VonkDeel2 minQuantummechanica – we hebben het er vaak over, maar wat is het nou precies? In de Quantuuuuhhm podcast nemen wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack en presentator Sander Denneman de luisteraar mee op toegankelijke reis door Quantumland.
DeeltjesDe wondere wiskunde van de quantumfysica DoorAlexander Van Spaendonck12 minQU-redacteur Alexander van Spaendonck verdedigt op 4 oktober zijn proefschrift “New Approaches to Nonperturbative Physics”. Hij vat zijn onderzoek van de afgelopen vier jaar samen – over de wondere wiskunde achter de quantummechanica en de snaartheorie.