Afbeelding 1. Einstein-Rosen.Screenshot uit de film.
Een wormgat of Einstein-Rosenbrug is een verbinding tussen twee zwarte gaten, waarbij achter de ‘mond’ van het ene zwarte gat een soort keel zit die zich aan het uiteinde weer opent in een andere mond, ergens anders in de ruimtetijd. We bespraken op deze site eerder al het vraagstuk van doorkruisbare wormgaten: kan er in de ruimtetijd een wormgat bestaan waar we doorheen zouden kunnen reizen? Dat zou reizen door de ruimte – en zelfs door de tijd! – schijnbaar een heel stuk efficiënter maken. Helaas bleek het antwoord nee te zijn, tenzij we ‘exotische’, negatieve energie toevoegen aan het wormgat – en zelfs dan zou je niet sneller door het wormgat kunnen reizen naar het andere einde dan met de route ‘buitenlangs’.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat het interessant is om te filosoferen over de vraag hoe de wereld eruit zou zien als je wél door een wormgat zou kunnen reizen. Daarover gaat het filmpje dat bij het programmaonderdeel ‘InScience Filmfestival’ van Expeditie NEXT vertoond wordt: Einstein-Rosen, geschreven en geregisseerd door Olga Osorio. Het Spaanse jongetje Teo vindt in 1982 een wormgat op de binnenplaats van het appartementencomplex waar hij woont. Zijn broer Óscar gelooft hem niet, tót ze 35 jaar later op dezelfde plaats terugkomen…
Ik wil hier natuurlijk niet het hele verhaal verklappen; daarvoor kun je op 2 mei komen kijken en na afloop luisteren naar mijn uitleg bij de wetenschap achter de film. Hieronder kun je wel alvast een trailer van het filmpje bekijken. Tickets voor het hele festival, gratis tot 18 jaar en €5 voor volwassenen, zijn te krijgen via de website van het evenement. En als je er 2 mei niet bij kan zijn, of echt niet kan wachten: het hele filmpje van zo’n 10 minuten is ook te zien op Vimeo.