Standaardmodel

Smaken in het standaardmodel

Elementaire deeltjes hebben een eigenschap die 'flavour' wordt genoemd - smaak, dus. Gastauteur Philine van Vliet legt uit wat flavour precies is, en hoe die eigenschap ons iets kan leren over de kleine hoeveelheid antimaterie in het heelal.

Gepubliceerd: vr, 26/07/2019 - 13:41

De melodie van de natuur

Op 4 juli 2012 werd na een lange speurtocht de ontdekking van het Higgsboson bekendgemaakt. Deeltjesfysicus Ivo van Vulpen maakte de speurtocht en de uiteindelijke euforie van dichtbij mee, en schreef er een mooi boek over.

Gepubliceerd: di, 29/05/2018 - 01:29

Het échte standaardmodel

Het standaardmodel van de elementaire deeltjes is op het eerste gezicht een eenvoudige tabel van vijftien verschillende deeltjes die samen bijna de hele de natuur om ons heen beschrijven. Maar is de onderliggende wiskunde ook zo eenvoudig?

Gepubliceerd: do, 04/08/2016 - 01:31

Hoe zet je een deeltjesversneller aan?

Wie 's avonds bij thuiskomt zijn auto in de straat parkeert, zal verwachten dat die auto de volgende dag zonder problemen weer start. Bij het grootste natuurkunde-experiment ter wereld ligt dat iets anders: de Large Hadron Collider uit- en weer aanzetten is een hele operatie!

Gepubliceerd: di, 29/03/2016 - 15:16

Higgs ontmaskerd

Bachelorstudenten natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam doen in hun laatste jaar een onderzoeksproject dat wordt afgesloten met een scriptie. The Quantum Universe schreef een wedstrijd uit: schrijf een korte populariserende samenvatting van je scriptie waarin je voor een breed publiek uitlegt welk onderzoek je gedaan hebt.

Gepubliceerd: do, 12/11/2015 - 10:40

Video: Sean Carroll over het Higgsdeeltje

In de zomerperiode plaatsen we op de Quantum Universe-website, naast een wekelijks inhoudelijk artikel op dinsdag, elke vrijdag een link naar een interessante populairwetenschappelijke video.

Gepubliceerd: do, 16/07/2015 - 22:54
Abonneer op RSS - Standaardmodel