Kracht, licht en electriciteit

De zingende mok

Neem een mok met een flink oor, en tik met een lepeltje tegen de binnenkant. Tik nu ergens anders - hoor je dezelfde toon? Het resultaat van dit bijzonder eenvoudige experiment zal je misschien verrassen.

Gepubliceerd: ma, 04/02/2019 - 14:05

De fysica achter de Nobelprijzen

De toekenningen gebeurden al in oktober, maar gisteren werden de Nobelprijzen ook officieel uitgereikt. Een goede aanleiding om via YouTubekanaal Sixty Symbols nog eens terug te blikken op de natuurkundeprijzen: wat is nu precies de fysica achter de ontdekkingen?

Gepubliceerd: di, 11/12/2018 - 11:34

Hoe lang is licht onderweg?

Ik heb een vraag over afstand en een lichtdeeltje onderweg.

Men zegt altijd dat met een telescoop in de ruimte kijken is naar het verleden kijken. Maar wat ik niet snap is dat als je met de snelheid van het licht reist het voor een waarnemer net is of de tijd voor de reiziger(bijna) stilstaat .

Dus als een waarnemer naar een zon kijkt op 100.000 lichtjaren afstand maar voor het lichtdeeltje dat naar de waarnemer toekomt lijkt het voor de waarnemer of dat de tijd voor het lichtdeeltje stil staat wat ziet de waarnemer dan?

Een licht verhaal over Young en Maxwell

Zonder licht kunnen we letterlijk niks zien. Het is dus ook geen wonder dat mensen zich al duizenden jaren bezighouden met wat licht precies is en waar het van gemaakt is. Een stukje geschiedenis.

Gepubliceerd: zo, 11/06/2017 - 20:10
Abonneer op RSS - Kracht, licht en electriciteit