Algemene relativiteitstheorie

Einsteins kortste artikel?

In 1923 publiceerde Albert Einstein in het Zeitschrift für Physik een artikel van nog geen tien regels. Einstien corrigeerde daarin zijn eigen eerdere kritiek op het werk van Alexander Friedmann over de vraag: is het heelal statisch, of dijt het uit?

Gepubliceerd: do, 12/12/2019 - 14:04

Kosmische censuur en zwakke zwaartekracht

Een paar weken geleden schreef Evita Verheijden over kosmische censuur: het vermoeden dat singulariteiten altijd verborgen zijn achter een horizon. Vandaag een vervolg: wat heeft kosmische censuur te maken met een ander vermoeden, het 'zwakke-zwaartekrachtspostulaat'?

Gepubliceerd: vr, 21/06/2019 - 12:30

De Ehrenfestparadox

Dat de meeroterende waarnemer ziet dat niet meer geldt O = 2πR dat begrijp ik denk ik wel. Het volgende begrijp ik niet.
Op de omtrek van de schijf leeg ik meetlatten. Ik ben een waarnemer die in het midden sta te kijken. Ik roteer niet met de schijf mee.

Het Penroseproces: zwarte gaten uitmelken

Het woord klinkt misschien alsof het gaat om literaire kost of de berechting van een Zuid-Amerikaanse dictator, maar niets is minder waar: het Penroseproces betreft een wijze om energie te winnen uit een roterend zwart gat.

Gepubliceerd: do, 16/08/2018 - 17:59

Zijn zwaartekrachtgolven meetbaar?

Einstein voorspelde al vroeg in de 20e eeuw het bestaan van zwaartekrachtgolven. Lang was echter onduidelijk of een waarnemer in de golvende ruimtetijd zelf ook die golven kon waarnemen. Een gedachte-experiment van Richard Feynman bracht daar in 1957 verandering in.

Gepubliceerd: zo, 25/02/2018 - 21:03

100 jaar algemene relativiteitstheorie

Het was deze week in diverse kranten te lezen: de algemene relativiteitstheorie is jarig. Woensdag werd Einsteins theorie van de zwaartekracht 100 jaar oud. Ter gelegenheid van die gebeurtenis werd bij het Museum Boerhaave in Leiden een muurschildering onthuld van de Einsteinvergelijking, de centrale formule in de algemene relativiteitstheorie. Een mooie gelegenheid om deze vergelijking eens nader onder de loep te leggen. Wat vertelt de Einsteinvergelijking ons eigenlijk?

Gepubliceerd: vr, 27/11/2015 - 16:59

Relativiteit (12): Zwarte gaten

Dit is het twaalfde en voorlopig laatste artikel uit het dossier Relativiteitstheorie. In het elfde artikel zagen we hoe Einstein ontdekte dat ruimtetijd ook gekromd kan zijn, en hoe dit leidt tot zwaartekracht.

Gepubliceerd: di, 06/01/2015 - 11:48
Abonneer op RSS - Algemene relativiteitstheorie