vertraagt de uitdijing van het heelal?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
afbeelding van herwig.candries
geïnteresseerde leek
vertraagt de uitdijing van het heelal?
Gestart op: zaterdag 10 augustus 2019, 15:05

ik wordt sinds een tijdje geplaagd door een vraag omtrent een schijnbare of reële paradox aangaande de uitdijing van het heelal. Men heeft dus vastgesteld dat alle galaxieën van het universum zich met grote snelheid van elkaar en dus ook van ons verwijderen. en nu komt de knoop: hoe verder ze zich van ons bevinden, hoe sneller ze zich van ons lijken te verwijderen. Maar is het niet tevens zo dat hoe verder we in de diepte van het heelal kijken, hoe verder we terugkijken in de tijd? Het licht van die ver verwijderde galaxieën heeft soms miljoen jaren afgelegd voor het ons bereikte. Maar vermits het tevens die ver verwijderde galaxieën zijn die zich met grotere snelheid van ons weg bewegen, kun je tot de conclusie komen dat het heelal in het verleden sneller uitdijde dan nu, gezien het feit dat dichterbijzijnde galaxieën (zowel in ruimte als in tijd) zich trager van ons weg bewegen. Dit is wat ik mijn kosmologische paradox noem. Heeft iemand daar een oplossing voor? Waar zit de fout?

Onderwerp: 
0
3
afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
zondag 25 augustus 2019, 14:16

Dit is een kwestie van extrapoleren.
Ze kijken inderdaad terug in de tijd en kunnen dus niet zien hoe snel dingen op dit moment van ons af bewegen.
Als ik voor de eenvoud ruimte expansie verwaarloos dan is het zo dat we dus kunnen zien hoe snel objecten 100000 jaar geleden van ons af bewogen toen ze 100000 lichtjaar van ons af stonden en 200000 jaar geleden toen ze 200000 lichtjaar van ons af stonden en in het algemeen x jaar geleden toen ze x lichtjaar van ons af stonden.
En verder kunnen we ook bepalen hoe ver ze van ons af stonden op die momenten.
Op basis van al die data kan je dan extrapoleren hoe de snelheden en afstanden op ieder moment in het verleden moeten zijn geweest.
De crux is dus dat ze rekening houden met de conclusies dat de resultaten van alle metingen uit het verleden zijn.
Vraag me niet hoe ze dat precies doen want dat weet ik niet, maar er is in ieder geval geen reden om te twijfelen aan de kundigheid van de wetenschappers.

afbeelding van herwig.candries
geïnteresseerde leek
zaterdag 31 augustus 2019, 00:53

je antwoord bevredigt me niet, je zegt me gewoon dat ik moet vertrouwen op de wetenschap, maar je geeft geen oplossing voor het probleem. Zo kan ik het ook.7

afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
zaterdag 28 september 2019, 21:18

Tja, ik kan deze reactie alleen begrijpen als reactie op alleen mijn laatste zin als die uit zijn context gehaald wordt.
Ik stel in ieder geval voor om mijn vorige antwoord nog een keer te lezen en dan de laatste zin te vergeten. Dát is namelijk de oplossing: extrapoleren op basis van wat we observeren en rekening houden met de tijd vertraging.
Ik zou het in detail kunnen uitzoeken hoe ze dat precies doen en dat dan hier uitgebreid kunnen opschrijven maar dat zou me veel te veel tijd kosten.