Standaard model elementaire deeltjes

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Max Fitters
Architect van beroep. Sporten doe ik heel graag en fanatiek. Sinds een jaar gaat bijna al mijn vrije tijd naar Kosmologie, Quantum Mechanica en Theoretische Natuurkunde. Architect van Zerolution, een theorie die alle data net iets anders uitlegt.
Standaard model elementaire deeltjes
Gestart op: vrijdag 16 december 2016, 18:15

Waarom worden onstabiele deeltjes toch weergegeven in het plaatje van het standaard model ? Ze worden elementaire deeltjes genoemd, maar zo elementair lijken ze me niet, als ze niet stabiel zijn en spontaan vervallen tot deeltjes die ook op dezelfde lijst staan. Een Topquark bv vervalt via allerlei tussen-quarks (en rest-deeltjes) uiteindelijk tot een Upquark.

De enige echt stabiele zijn : Upquark, electron, electron neutrino, foton en gluon. De Downquark is alleen stabiel als die veilig in een proton zit of als die in een veilig in een met een proton gebonden neutron zit. De Downquark mag er dus ook niet in!

Zouden ze niet beter dan ook de stabiele anti-deeltjes erbij moeten voegen, zodat je een mooi symmetrisch geheel krijgt, met de foton en gluon in het midden?

Zouden ze die instabiele niet beter in een aparte lijst moeten opnemen? Die lijst mogen ze dan van mij : "tweede en derde generatie niet-elementaire deeltjes" noemen.

Maar de kernvraag blijft : Waarom worden onstabiele deeltjes toch weergegeven in het plaatje van het standaard model ?

0
4