Is materie het enige dat ruimtetijd kan vervormen?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Is materie het enige dat ruimtetijd kan vervormen?
Gestart op: woensdag 3 april 2019, 17:40

Ik krijg de indruk dat vervormingen van ruimtetijd die wij waarnemen in het universum altijd worden gekoppeld aan de aanwezigheid van materie (al dan niet donker). Zijn er ook andere fenomenen bekend die vervorming van ruimtetijd veroorzaken? Daar aan gerelateerd: Als een massa zich door de ruimtetijd beweegt, laat het dan een sppor van ruimtetijdvervorming achter, of is dat direct verdwenen, als de massa is verdwenen?

0
2
afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
vrijdag 5 april 2019, 01:12

Volgens de algemene relativiteitstheorie is het energie en niet materie wat ruimtetijd kromming (niet vervorming) veroorzaakt.

Het antwoord is dus: energie en dan met name bijvoorbeeld fotonen. Die buigen niet alleen af door zwaartekracht, die hebben zelf ook een zwaartekracht veld. Tenminste als de wet van behoud van impuls ook geldt voor de impuls wijziging van fotonen door zwaartekracht. Dan zal iedere wijziging van het impuls van een foton een gelijke en tegengesteld impuls wijziging tot gevolg moeten hebben van de bron van de zwaartekracht en dat kan alleen met zwaartekracht.

Als massa door de ruimte beweegt dan zou je kunnen zeggen dat die een spoor van ruimtetijd kromming achter laat. Je zou het ook een zwaartekracht golf(je) kunnen noemen met een halve periode.

Er wordt aangenomen dat het bereik van zwaartekracht oneindig is dus de massa kan nooit “verdwijnen”.

afbeelding van MartinVisser
Natuurkundige sinds 25 jaar werkzaam in de IT
vrijdag 3 mei 2019, 14:45

Equivalentieprincipe stelt dat zware en trage massa gelijk is. Een waarnemer in een raket die versnelt neemt ook een gekromde ruimte waar.