Hoe lang is licht onderweg?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
afbeelding van Gerard
Zelfstudie inleiding Physics en Toegepaste Wiskunde. 40 jaar ervaring met vereenvoudigen van bedrijfsprocessen, -cultuur en cijfers.
Hoe lang is licht onderweg?
Gestart op: donderdag 17 augustus 2017, 13:05

Ik heb een vraag over afstand en een lichtdeeltje onderweg.

Men zegt altijd dat met een telescoop in de ruimte kijken is naar het verleden kijken. Maar wat ik niet snap is dat als je met de snelheid van het licht reist het voor een waarnemer net is of de tijd voor de reiziger(bijna) stilstaat .

Dus als een waarnemer naar een zon kijkt op 100.000 lichtjaren afstand maar voor het lichtdeeltje dat naar de waarnemer toekomt lijkt het voor de waarnemer of dat de tijd voor het lichtdeeltje stil staat wat ziet de waarnemer dan?

De ster van 100.000 jaar geleden of de ster van nu omdat het lichtdeeltje met de snelheid van het licht op de waarnemer afkomt en het voor de waarnemer lijkt of voor het lichtdeeltje de tijd stilstaat?

Wordt dan het lichtdeeltje, voor de waarnemer, als het ware opgerekt over de hele afstand? Kan het lichtdeeltje, voor de waarnemer, overal tegelijk (op het lichtdeeltjes pad van de zon naar de waarnemer) zijn omdat voor het reizende lichtdeeltje relatief de tijd stilstaat ?

Zo niet, waarom geldt dan voor een lichtdeeltje dat met de snelheid van het licht reist  niet dat de tijd vertraagt?

Alvast bedankt!

0
2
afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
donderdag 17 augustus 2017, 16:51

Ik kan niet zeggen dat ik een deskundige ben maar dit zou mijn antwoord zijn:

Een reiziger is gemaakt van materie en niet van fotonen. Het feit dat de tijd voor een reiziger vertraagt of stil zou staan bij lichtsnelheid zegt volgens mij niets over of dat ook voor een foton zo is.

Los van of de tijd voor een foton stil staat of niet: als er iemand op 100000 lichtjaar afstand een lamp aan en uit doet dan komen die fotonen pas 100000 jaar later aan bij ons. Dat lijkt me erg logisch, toch?

Dus wij zien het licht pas 100000 jaar later aan en uit gaan. Het lijkt me dan ook duidelijk dat dit ook geldt voor alle andere fotonen die daar vandaan komen van hetzelfde tijdstip. Wij ”zien” hier dus alles waar het 100000 jaar geleden was en hoe het er toen uitzag.

Of de tijd voor een foton vertraagd of niet ten opzichte van onze tijd maakt volgens mij dus niets uit voor het bovenstaande.

 

Ik vraag me overigens af of het begrip “tijd” überhaupt wel van toepassing is op een foton?

afbeelding van Gerard
Zelfstudie inleiding Physics en Toegepaste Wiskunde. 40 jaar ervaring met vereenvoudigen van bedrijfsprocessen, -cultuur en cijfers.
zondag 20 augustus 2017, 12:07

# Leon,

Bedankt voor je antwoord.

Inderdaad licht nemen was niet handig gezien de bijzonder aspecten daarvan (massaloos enz). Dus bedacht ik wat als je foto's maakt die met lichtsnelheid opstuurt en als ze aankomen bij waarnemer ook foto's maakt met een telescoop. De foto's en de lichtdeeltjes hebben dan delzelfde weg afgelegd. Zie je dan hetzelfde? 

Ik denk nu dat het antwoord inderdaad zit in de posities. Voor de ontvangende waarnemer verandert de tijd niet dus de plaatjes zijn hetzelfde alleen het "papier" van de verzonden foto's is minder oud. Klokken lopen weer gelijk maar geven wel nog een verschillend tijdstip aan als ze op het moment van verzenden op nul waren begonnen.

Nogmaals dank voor je antwoord.