Donkere materie of donkere energiei

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Donkere materie of donkere energiei
Gestart op: maandag 14 november 2016, 18:13

Het is mij niet helemaal duidelijk wat er precies nieuw is aan deze theorie. De hoeveelheid donkere materie in het heelal is inderdaad een raadsel, vooral omdat het zoveel is en niet direct kan worden waargenomen. Dat de zwaartekracht op kleine afstanden nauwelijks meetbaar is ligt niet zo ver af van te zeggen dat hij quantummechanisch niet bestaat. Wat overblijft is de vraag of we in een de Sitterruimte leven of in een anti- de Sitterruimte. Als je voor 1 van beide kiest moet je dat niet doen omdat het heelal sneller uitzet dan verwacht. Dat is m.i. een cirkelredenering. Dat zal op grond van andere waarnemingen moeten gebeuren, maar welke? 

0
1
woensdag 23 november 2016, 16:50

Ja, de veronderstelde Dark Matter is per definitie een raadsel, maar Verlinde's theorie geeft nu hiervoor een natuurlijke verklaring en verdeling op grote schaal op basis van zichtbare materie en de positieve Dark Energy in een de Sitterruimte, want dat beschijft ons zichtbare heelal het beste.

Op menselijke schaal zijn de effecten echter te verwaarlozen, waardoor beide modellen bij benadering overeenstemmen, dus lijken alleen waarnemingen op cosmologische schaal ons verder te kunnen helpen.

Wat echt nieuw is dat deze verklaring eigenlijk te mooi is om - niet waar - te zijn, en Verlinde van de grootste waar te nemen schaal terug redeneert naar kleinere en daarbij aansluit bij de huidige stand van de wetenschap en waarnemingen. Maar het roept natuurlijk ook veel nog te onderzoeken vragen op!