De fundamentele krachten

1 bericht / 0 nieuw
afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
De fundamentele krachten
Gestart op: donderdag 1 september 2016, 14:18

In alles wat ik lees en hoor over fundamentele natuurkunde  en/of unificatie (theorie-van-alles) wordt er gesproken over 4 fundamentele krachten waarbij elektromagnetisme als een van die 4 krachten genoemd wordt. Als voorbeeld van die kracht wordt dan vaak een magneet genoemd of de elektrische kracht tussen deeltjes.

Ik begrijp dat elektromagnetisme een unificatie is van de magnetische kracht en de elektrische kracht. Maar ik begrijp niet goed dat daarom de magnetische kracht of de elektrische kracht ook genoemd kunnen worden als voorbeeld van de “elektromagnetische kracht”.

Waarom wordt elektromagnetisme eigenlijk een ”kracht” genoemd?  Welke kracht wordt er uitgeoefend door de kracht deeltjes van elektromagnetisme (fotonen) en waarop wordt die kracht dan uitgeoefend?

Los van of je elektromagnetisme nu wel of niet een kracht noemt: De magnetische kracht en de elektrische kracht lijken mij toch fundamenteler dan elektromagnetisme en daarbij zijn het ook nog eens echte “krachten” met “statische” krachtvelden zoals bijvoorbeeld de zwaartekracht.

Voor mijn gevoel wordt  er ook door elektromagnetisme te zien als fundamenteel, met fotonen als kracht overbrengend deeltjes, te gemakkelijk over heen gestapt dat elektrische en magnetische velden dezelfde fundamentele “problemen” hebben als zwaartekracht velden: Zo wordt er volgens mij “vergeten” dat het niet bekend is welke deeltjes verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van de elektrische kracht en de magnetische kracht.

Ik denk in ieder geval dat het veilig is om aan te nemen dat als er een krachtdeeltje is voor de elektrische kracht en de magnetische krachten dat dit niet fotonen zijn? Ik bedoel: er komen toch geen fotonen uit een magneet of een geladen deeltje? Om de analogie van het Graviton door te trekken zouden die kracht deeltjes dan niet Magneton en Elekton genoemd moeten worden?

Zou het daarom dus ook niet beter zijn om in de context van unificatie van de krachten te spreken van 5 fundamentele krachten: de 2 kern krachten, de zwaartekracht, de elektrische kracht en de magnetische kracht? En zou het niet beter zijn dat er net zoveel energie en tijd gaat zitten naar het zoeken naar de Magneton en Elekton deeltjes als er gestopt wordt in het zoeken naar het Graviton deeltje?

Toevoeging 23-sept-2016: De unificatie van de elektromagnetisme en de zwakke kernkracht (de elektrozwakke wisselwerking) wordt toch ook niet een fundamentele natuurkracht genoemd? Waarom is dat met elektromagnetische en de elektrische en magnetische krachten anders?

0
0