Effecten van donkere materie in ons zonnestelsel

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Effecten van donkere materie in ons zonnestelsel
Gestart op: zondag 8 mei 2016, 21:56

Mordehai Milgrom ontdekte dat sterren aan de rand van sterrenstelsels soms veel sneller bewegen dan op grond van de gravitatiewet van Newton verwacht mag worden. Dit lijkt op te treden als de gravitatieversnelling op deze afstand kleiner wordt dan een bepaalde drempelwaarde. Pas als dit het geval is, zijn effecten van donkere materie blijkbaar merkbaar. Dat is, als donkere materie inderdaad bestaat.

Deze berekening kan ook toegepast worden op ons zonnestelsel. Op welke afstand van de zon wordt de gravitatieversnelling kleiner dan deze drempelwaarde? Wat blijkt? Deze waarde komt uit op 3.000 AE. Hier begint de zg. Oortwolk (3.000 - 100.000 AE van onze zon). In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kuipergordel bewegen de objecten niet in een gordel rondom onze zon in een plat vlak waar de 8 planeten van ons zonnestelsel draaien, maar vormt dit een wolk rondom ons gehele zonnestelsel. Is het toeval dat de Oortwolk op 3.000 AE begint?

http://members.ziggo.nl/s.jobing/donkere_materie.html

0
1
zaterdag 17 december 2016, 20:44

Ja, zeker nu ook een interessante constatering en boeiende vraag!  Ook met de theorie van emergente gravity kun je zo namelijk inschatten waar de schijnbare donkere materie een belangrijke rol begint te spelen.
Als je daarbij alleen naar het zonnestelsel kijkt, lijkt dat wel zo te zijn, maar er zijn andere invloeden die wel eens belangrijker kunnen zijn!
Als je namelijk dezelfde berekening doet voor onze plek in de Melkweg, blijkt dat, pas grofweg twee keer zover verwijderd van het galactisch centrum als waar het zonnestelsel zich bevindt, de schijnbare donkere materie een rol begint te spelen.

Het is dus geen eenvoudige situatie, en lastig om daarop zuivere conclusies te baseren.
Wel kunnen we voorzichtig stellen dat Newton's Zwaartekracht van de zon verder in de Oortwolk al snel afneemt, en Newton's zwaartekracht van de Melkweg de overhand krijgt. In die zin dus geen toeval dat er zich daar andere verschijnselen voordoen.
Maar zo beschouwt lijkt MOND ofwel de schijnbare donkere materie hier echter nog geen hoofdrol in te spelen.